Projects / Rathbone Square

Rathbone Square

Mixed use development comprising of office space, private residential, affordable housing, retail and public realm on an old Royal Mail site, near Oxford Street

Image © Make Architects
Image © Make Architects
Image © Make Architects

The Vision

To deliver a high quality mixed-use development in the heart of Central London, comprising office space, private residential, affordable residential, retail and large new public realm garden.

The prime 2.3-acre site in the heart of central London has an interesting history having previously been occupied by the Royal Mail Group’s West End Delivery Office. The mail rail tunnels which transported mail from the sorting office across London are being retained by GPE.

Great Portland Estates exciting new development will provide new mixed use accommodation totalling approx. 425,000 sq ft including:

  • 200,000 sq ft of office space
  • 145,000 sq ft of private residential space (142 units)
  • 10,000 sq ft of on-site affordable residential space (20 units)
  • 42,000 retail space
  • 45,000 public realm

The development includes a new garden square which will provide pedestrian passageways linking Newman Street and Rathbone Place. The project also includes the creation of a triple level automatic car parking system and amenity space for residential use including a gym, pool and screening room.

Our Role

We have a long standing relationship with Great Portland Estates and are currently appointed as Project Manager.

Key Information

Client:
Great Portland Estates
Size:
425,000 sq ft
Location:
London
Architect:
Make Architects
Project Manager:
Buro Four
Landscape Architect:
Gustafon-Porter
Quantity Surveyor:
EC Harris LLP
Structural Engineer:
AKT II
M&E Engineer:
Hilson Moran

Special Mention

Before the Second World War, the site was occupied by a continuation of the residential terraces on Rathbone Place and Newman Street, with a goods yard in the centre of the site. The area was extensively bomb-damaged during the war, and in the late 1950s was rebuilt by the Post Office, who intended to build a telephone exchange on the Newman Street car park, although this didn’t come to fruition.