Projects / John Dodgson House

John Dodgson House

A new 2 storey extension on top of the existing student hall of residence located in Bloomsbury, Central London to provide 49 new study bedrooms, 7 new kitchens plus communal space such as social learning spaces

Image © Jack Hobhouse

The Vision

To improve student experience and provide additional facilities to allow University College London to accommodate more students.

Our Role

We were initially engaged to undertake a Pre RIBA stage A options study with the team and work closely with Driver Jonas Deloitte as a co-development manager to financially model different options. We led a full team to explore the risks, issues, and complexities surrounding the options and produce an outline development programme for all the options. We were then appointed to manage the delivery of the design and construction phases and provide contract administration services.

A series of columns/piles were formed through the existing building to allow a new structural grid to be constructed above the building and a series of modular units (built off-site) were placed upon this new grillage, forming the two new floors and plant room. In addition to the new floors, a refurbishment programme ran in parallel to update the existing asset, with particular focus on kitchens and common areas.

Key Information

Client:
University College London
Location:
London
Architect:
Levitt Bernstein
Project Manager:
Buro Four
Contract Administrator:
Buro Four
Quantity Surveyor:
Potter Raper Partnership
Structural Engineer:
Michael Barclay Partnership
M&E Engineer:
Richard Stephens Partnership