Projects / Basing View

Basing View

The construction of a new joint store between two retailers, involving road diversions and construction of a high quality new building.

Image © 3D Reid

The Vision

Muse and Basingstoke and Deane Borough Council have a planned programme of regeneration for the Basing View areas, by redeveloping a 1970s and 80s built office environment to establish Basingstoke as a 21st century business destination. This project is seen as a stepping stone to this wider redevelopment and intended to attract new investment to the to the business park and is the first major development for the regeneration.

The project comprised of the construction of a joint John Lewis at Home (JLAH) and Waitrose store, which was designed to become a benchmark for future JLAH/W stores for roll-out across the UK. It required the construction of a new road and a relandscaping exercise as well as numerous utility diversions. Planning permission for the scheme was granted in March 2014, and opened to the public November 2015.

Our Role

We were appointed as Project Manager and Employer’s Agent, responsible for the preparation, implementation and delivery of the project. Our role included the early engagement and negotiations with utility providers, managing the team to facilitate planning permission and consent, producing the agreement to Lease, Highways sign-off and Stopping Up Order, procurement strategy for the Enabling Works, Stage E Report for tender and the hand-over/Early access requirements.

Key Information

Client:
Muse Developments
Size:
120,000 sq ft
Location:
Basingstoke
Architect:
3D Reid
Project Manager:
Buro Four
Employers Agent:
Buro Four
Transport:
WSP
Quantity Surveyor:
Rider Levett Bucknall
Structural Engineer:
Cundall
M&E Engineer:
Cundall