Projects / The National Theatre - NT Future

The National Theatre - NT Future

Redevelopment of the National Theatre's outdated facilities and creation of new spaces that further the National Theatre’s efforts to put education at the forefront of its mission

Image © Haworth Tompkins

The Vision

A South Bank staple since the mid 1970’s, the National Theatre has entertained audiences with its productions for decades.  The renovation of the National Theatre strives to create an enhanced and more accessible environment in which its audiences and artists are not only entertained, but also increasingly engaged.

The project works are extensive and aim not only to redevelop outdated facilities, but also to create new spaces that further the National Theatre’s efforts to put education at the forefront of its mission. The new Clore Learning Centre will give audiences a chance to learn and discover more about the National Theatre’s productions, whilst the creation of the Sherling High-Level Walkway will allow theatregoers a unique perspective from which to observe the interworking of the backstage. The Max Rayne Centre will provide a space for artistic collaboration and innovation, and improvements to the auditorium and foyer of the renovated Dorfman Theatre will give the space flexibility to allow for daytime educational use.

Additional updates such as improved connection to the Thames River Walk, and creation of the new Sackler Entrance Pavilion, attractive cafes, bars and a public garden will enhance the National Theatre’s exterior for both theatregoers and South Bank visitors.

Finally, the renewal of 1970s equipment and infrastructure will allow the National Theatre to both contribute to the future of theatrical innovation through the expansion of in-house digital facilities, and share its rich history through increased access to the on-site digital archive collection.

Our Role

We initially provided strategic support services for works related to the implementation of a Masterplan. Our duties included developing a Master Programme, Master and Stage Programmes, Communication Strategy, Project Handbook, Risks and Opportunities Schedule and Total Expenditure Forecast. We also created a plan for the design, procurement and delivery of the props department fit-out. We provided project management services throughout the works, and will continue to do so through the next phase which includes the renovation of the Lyttelton Theatre's atrium, toilets and bar.

Key Information

Client:
Royal National Theatre
Location:
Southbank Centre, London
Architect:
Haworth Tompkins
Project Manager:
Buro Four
Strategic Support:
Buro Four
Quantity Surveyor:
David Langdon LLP
Structural Engineer:
Flint and Neill Partnership

Special Mention

To allow the National Theatre to continue to run as usual during the redevelopment process, a temporary theatre space opened in April 2013 to provide a third performance stage whilst the Dorfman Theatre (formally known as the Cottesloe) underwent renovation.