News / Company News
Back to Company News

Iconic new pavilion opened at Herne Hill Velodrome

Buro Four is pleased to announce the opening of the new Herne Hill Velodrome pavilion. We have been the project managers on the scheme since early 2016.

Tuesday 18 April 2017

We're pleased to announce the opening of the new Herne Hill Velodrome pavilion. The Velodrome, the last remaining venue in use from the 1948 Olympics, is a much in demand outdoor community space visited by thousands of aspiring cyclists every year. We've been the project managers on the scheme since early 2016.

The pavilion, designed by the team at Hopkins Architects - responsible for the celebrated 2012 Olympic Velodrome - reinforces the site’s Olympic history.

The new pavilion features changing rooms, a first-aid room, toilets, a club room and terraced seating overlooking the entire site. The new pavilion represents the conclusion of a six year programme of development work, which has also included the installation of new floodlighting, the resurfacing of the main 450m track and the creation of a shorter junior track. 

The campaign to rebuild the pavilion – which had fallen into disrepair – was launched in 2011 by the Herne Hill Velodrome Trust, and has seen tens of consultants get involved in making it a reality. Whilst Buro Four has been involved in the project for 18 months, Stephen Frame (Project Director) has been involved from the very start. A committed cyclist, Stephen personally supported the Trust in preparing the initial applications for funding that kick started the redevelopment programme.

The pavilion development was made possible on account of grants from Sport England, the London Marathon Trust, Southwark Council and £100,000 from the Mayor of London’s Sports Facilities Fund, topped up by £80,000 in crowdfunded donations from supporters.

The opening event on Thursday 30th March was attended by Baroness Tessa Jowell, MP Helen Hayes and Deputy Mayor for Transport Val Shawcross. The regeneration of the Velodrome will help to foster future generation’s interest in cycling for years to come.

Stephen Frame says of Buro Four’s involvement in the project: “Having been involved in the project since its genesis, I am personally delighted to see it through to completion at Buro Four.

As a company Buro Four is deeply committed to supporting community activity and in promoting health lifestyle choices; Herne Hill is a perfect choice for us and we are delighted to have had the opportunity to support the Trust in bringing the project to a successful conclusion”.

Project Team:

Architect – Hopkins Architects
Client – Herne Hill Velodrome Trust
Contractor – Conamar Building Services
Structural Engineer – Heyne Tillett Steel
Mechanical and Electrical Engineer – BAILEYGOMM
Project Manager – Buro Four
Acoustics – Hann Tucker Associates